Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

panettone by marilou.....

Η μαριλόυ ξαναχτυπάει ξανά με μια πολύ δυνατή συντάγη....
Μπράβο κοριτσάκι μου....

Υλικά

• 350 γρ. αλεύρι δυνατό
• ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• 1 κύβος φρέσκια μαγιά
• 3 κουταλιές της σούπας νερό (χλιαρό)
• 70 γρ. ζάχαρη άχνη
• 2 αυγά (ολόκληρα)
• Κρόκοι αυγών
• Μερικές σταγόνες εσάνς βανίλιας
• Ξύσμα λεμονιού
• Ψιλοκομμένα κομμάτια φλούδας πορτοκαλιού




Εκτέλεση

Ανακατεύουμε 300 γρ. αλεύρι με το αλάτι. Τρίβουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε στο νερό προσθέτοντας τη στο αλεύρι μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπημένα αυγά.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά προσθέτοντας και το υπόλοιπο αλεύρι. Αφήνουμε το ζυμάρι να διογκωθεί για 45 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μέσα σε μια πλαστική σακούλα.

Προσθέτουμε τους κρόκους αυγών, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο. Πρέπει το ζυμάρι μας να είναι μαλακό και κολλώδες. Ζυμώνουμε σε αλευρωμένο πάγκο το ζυμάρι μας για 10 περίπου λεπτά και το τοποθετούμε σε δοχείο όταν δεν κολλάει πια στα χέρια και στον πάγκο. Σκεπάσουμε το δοχείο με πλαστικά ή με υγρό πανί και αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει τον όγκο του για 2 ώρες.

Πιέζουμε το ζυμάρι με τις γροθιές μας, το ξανασκεπάζουμε και το αφήνουμε για άλλη μια ώρα.

Πιέζουμε πάλι το ζυμάρι με τις γροθιές μας .Το αναποδογυρίζουμε πάνω στον αλευρωμένο πάγκο μας .Ανακατεύουμε τις σταφίδες και τα ψιλοκομμένα κομμάτια φλούδας πορτοκαλιού με λίγο αλεύρι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και τα προσθέτουμε στο ζυμάρι μας. Ζυμώνουμε και πάλι για 2-3 λεπτά με αλευρωμένα χέρια.

Σφαιροποιούμε το ζυμάρι μας και το τοποθετούμε σε φόρμα πανετόνε ή σε στρογγυλή βουτυρωμένη φόρμα. Με κοφτερό μαχαίρι σταυρώνουμε το ζυμάρι μας , το σκεπάζουμε με υγρό πανί ή με πλαστικό και το αφήνουμε να διπλασιάσει τον όγκο του. Προσοχή ! το πανί ή το πλαστικό δεν πρέπει να ακουμπήσει το ζυμάρι.

Θερμαίνουμε το φούρνο στους 200 .Λιώνουμε λίγο βούτυρο και αλείφουμε την επιφάνεια του ζυμαριού μας .Στο κέντρο του σταυρού, βάζουμε ένα μικρό κομμάτι βούτυρο και ψήνουμε για 10-12 λεπτά. Όταν το πανετόνε αρχίσει να ξανθαίνει, το αλείφουμε και πάλι με λιωμένο βούτυρο. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180 ˚C και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά. Ένα βυθιζόμενο μαχαίρι μεσ’ το πανετόνε, θα πρέπει να ξαναβγεί στεγνό.

Βγάζουμε το πανετόνε απ’ το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεροποιηθεί για 5 λεπτά. Κατόπιν το βγάζουμε προσεκτικά από τη φόρμα του. Το αφήνουμε να κρυώσει γερμένο στα πλάγια πάνω σε σχάρα.


Καλή Επιτυχίαααα!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου